torstai 23. kesäkuuta 2016

Formaatit, musiikki ja sellaista


Muutettiin ja paineen alla piti jonkin verran karsia levykokoelmia. Välillä ahdisti luopuminen, mutta silti suhteellisen helposti sain karsittua toistasataa CD:tä ja reilut parikymmentä vinyyliä. Helpotti, kun tajusi, että ei minun kannata tuntea liian suurta painetta maailman merkkiteosten säilyttämisestä, jos ne eivät itselle hirveästi enää kolahda. Toisaalta huomasin, että ei kannata keskittyä siihen, mistä luopuu, vaan siihen kuinka kokoelma tiivistyy puhtaan timanttiseksi (ja jonka timanttisuutta ei kukaan muu kai voi tajuta).

Samalla tuli tunnusteltua musiikin lisäksi suhdetta itse levyihin. Jo vuosien ajan arkielämässä on jyrännyt striimaus. Levyjä olen ostanut, mutta kuunnellut enimmäkseen tietokoneelta tai puhelimen kautta (Spotify, joo, mutta firma ei liene tässä olennaista). Kun musiikki toimii muuallakin, niin levyt tahtovat muuttua enemmän esineiksi eikä esineiden kerääminen ole samaa kuin joskus ennen, kun keräsin mielestäni musiikkia.

Jonkin aikaa tuo oli jo vaikuttanut sillä tavalla, että ne vähemmät levyt, jotka ostin olivat kotimaisia tai pienten ulkomaisten yhtiöiden tuotoksia. Kotimaisuutta suosin siksi, että suomalaisilla bändeillä on hullun hankalat olosuhteet vääntää hommiaan läheskään kannattavasti ja jos joku onnistuu näissä oloissa tekemään hienoa musiikkia, niin haluan sitä tukea. Huonoa musiikkia en suosi, oli se tehty missä tahansa.

Lisäksi haluan levyjä ostamalla tukea Levykauppa Äxää. Lipposen Jari on Oulun kaupassa suositellut sen verran monta hyvää levyä, että olen ikuisessa kiitollisuuden velassa, ja muitakin ihania tyyppejä sieltä löytyy. Minusta olisi hyvä, jos tuolla kulttuurityöllään myös tienaisivat jotain.

Muutto toi sellaisenkin tilanteen, että sain taas varastossa lojuneen vinyylisoittimen käyttöön. Huomasin, että se on aika huono, ja se sitten johti hiljalleen koko laitteiston uusimiseen paremmilla käytetyillä kamppeilla.

Jotkut väittävät, että vinyyli kuulostaa paremmalle. Minä en ole mitenkään hifi-ihminen, mutta tajuan sentään, että se ei ole totta. Rupisellakin tärykalvolla (ja tästä minulla on lääkärin lausunto) kuulee, että vinyylissä tulee rajat vastaan alhaalla ja ylhäällä. Varsinkaan kontrabasson soundin syvyyksiin ei vinyyli kykene ja rumpalin pellit muuttuvat aika herkästi tasaiseksi sihinäksi siinä, missä CD:ltä soivat laajemmin. Eri asia sitten on, että välittääkö noista eroista tai onko mukavampi kuunnella rajallisempaa ulosantia.

Minä en koe noita puutteita hirveän pahoiksi, kun vastineeksi tulee muita hyviä puolia. Hyväksi puoleksi lasken jo sen, että kannet ovat selvästi paremman näköiset suuressa koossa. 

Suuremmaksi arvoksi lasken kuitenkin sen, että kahteen puoliskoon jaettuna levy on yleensä paljon helpommin hahmotettava. Parhaimmillaan LP:n biisijärjestyskin on ajateltu kahdelle puoliskolle oikeasti. Tuoreina esimerkkeinä tästä Lasten Hautausmaan toinen täyspitkä, jonka puoliskojen symmetrisyys ei oikein voi CD:ltä aueta ja Dalindèon Slavic Souls, jossa biiseistä syntyy CD:llä erilainen kaari kuin LP:llä ja biisit ovat noilla eri järjestyksessä (voi olla, että syynä on jokin tylsä tekninen homma, että ovat eri järjestyksessä helpommin jaettavissa kahteen osaan, mutta haluan usko tuohon sisällöllisesti harkittuun rakenteeseen).

Levyn asettaminen levylautaselle, pölyn pyyhkiminen ja neulan siirtäminen oikeaan paikkaan toimivat tärkeinä rituaaleina, jotka nostavat kuuntelutilanteen arvoa ja pakottavat keskittymään. Vaikea saada samaa aikaiseksi spotifyn käynnistämisellä, vaikka se hieman hitaasti herääkin tällä ikivanhalla koneella.

Sitten vielä se, että olen aina tykännyt mekaanisista jutuista. Oikeasti pitää jäädä usein ihastelemaan sitä ihmettä, että neula tärisee hiusta ohuemmassa urassa ja siitä saadaan musiikkia kuulumaan. Samalla tavalla ihmeellistä ei ole siinä, että kone lukee levyltä ykkösiä ja nollia ja purkaa sen ääneksi. Tai ehkä on, mutta minuun vetoaa mekaaninen ratkaisu.

Tämä kaikki höpinä ihan vain perusteluna sille, että koitan nyt jonkin aikaa ostaa levyni enimmäkseen vinyylillä ja edelleen kotimaisia hivenen suosien. Se ei ole edes hirveän vaikeaa: Svart julkaisee turhan sonnan lisäksi paljon mielenkiintoisia levyjä ja muitakin on samalla asialla liikenteessä. Koitan nyt siis enemmän bloggailla niitäkin levyjä, kun tuo Americana-projekti herkästi jättää itsellekin sellaisen olon, että hyvä musiikki tehtäisiin muualla.

(Ennen kaikkea tämän kirjoitan muistiin itselleni, koska aina joskus huomaan, että on vaikea muistaa mitä ihmettä silloin joskus tuli mietittyä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti