maanantai 25. tammikuuta 2016

Americana Music Association Top 100 albums 2015 osa 4

Niin ja joskus tämä listan kanssa värkkäily ihmetyttää itseäni. Ikäni olen uskonut siihen, että musiikin hyvyydestä eivät kerro myyntiluvut, radiosoitot ja listasijoitukset mitään. Nyttemmin olen kyllä joutunut tunnustamaan, etteivät ne huonoudestakaan aina todista. Varsinkin tuo Americana-radiohomma tuntuu olevan yllättävän terveellä musiikillisella pohjalla ja se onkin kai irrallaan Nashvillen muovisimmasta tehotuotannosta.

(Suomen radioiden soitetuimmat levyt eivät kyllä kiinnosta, ehkä osittain Radio Helsinkiä ja Bassoa lukuunottamatta. Muilla kanavilla musiikkitoimitus on hävitetty mahtavan tehokkaasti.)

Mutta miksi tämmöisiä juuri nyt piti? No tämä levy, listan nelosena:

Alabama Shakes: Sound & Color

Joo, ei jää mitään selittelyn tai puolustelun tarvetta. Kummallisen nyrjähtänyttä ja omalaatuista meininkiä on mukana sen verran, että sellaista ei kaupallisuusmittareilla saada aikaiseksi.

Retroilusta oli jotain puhutta aikaisemmin. Alabama Shakesin soundit ovat aika puhdasta 60- ja 70-luvun soulia, mutta kokonaisuudessa ei mitään autenttisuuden harhaa pyritäkään luomaan. Kyllä, levyllä soivat nuo mainitut vuosikymmenet soulista, avaruusfunkista ja etelän boogieen (tai melkoista souliahan ainakin skynyrd on), mutta myös sen jälkeiset rokit, punkit ja hiphopit luontevana pakettina.

Bändi eka levy oli niin hyvä, ettei sitä ymmärtänyt pitää lupaavana aloituksena, vaan jo sellaisenaan kypsänä ja kivana. Mutta se siis olikin vain lupaava aloitus ja Sound & Colorilla bändi alkaa oikeasti elää. Howard on ihan tolkuttoman kova laulaja ja osaa vetää juuri oikealla tavalla överiksi. Ja juuri sillä tavalla upean androgyynisti, että minä tykkään. Siinä on ihmisen ääni.

(Aika ankeasti tämä urakka kyllä etenee, kun tätäkin piti pariksi päiväksi jämähtää kuuntelemaan.)


Americana Music Association julkaisee vuosittain listan sadasta soitetuimmasta levystä (vielä jää hämäräksi, että miksi se löytyy vain tuollaisena kökkönä ihmeosoitteesta). Lähteenä tuossa on siis 70 radioasemaa (perinteisiä radioasemia + nettiradioita mukana). Näistä kokosin melko kattavan soittolistan spotifyhyn.) Nyt koitan toistaa viime vuoden urakan, jossa kuuntelin kaikki läpi ja kirjoitin aina joka levystä jotain muistiin tähän blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti